Stacks Image 12
De meeste pauken die je vandaag ziet zijn pedaalpauken. Hierbij wordt de velspanning geregeld via een pedaal. Er zijn diverse pedaalsystemen:
  • Balanced action systeem: hierbij zorgt een veer of een hydraulisch systeem voor een gelijkmatige verdeling van de spanning, zodat het pedaal automatisch blijft staan wanneer je stemt. Het pedaal is daardoor eenvoudig te verstellen.
  • Blokkeringssysteem: bij dit systeem moet je het pedaal eerst deblokkeren voor je de spanning van het vel kan veranderen. Deze blokkering gebeurt via een speciale hendel of door het pedaal te bewegen. Bij het blokkeringssysteem kan de tegendruk hydraulisch geregeld worden of wordt er gebruik gemaakt van een ratelslang om het pedaal in te verankeren. Er bestaan twee grote varianten:
    • Dresden systeem: bij het Dresden systeem is het pedaal onderaan verankerd. Wanneer je de blokkering opheft, kan je het pedaal met de voet bewegen.
    • Berlijns systeem: bij het Berlijns systeem is het pedaal via de voorkant van het pedaal aan een stang verbonden met de pauk. Wanneer je de blokkering opheft, komt heel het pedaal in beweging en kan je het pedaal regelen door je been de gebruiken.
Stacks Image 13
Naast pedaalsystemen bestaan er nog andere mogelijkheden om pauken te stemmen. Oude pauken, zoals de barokpauk hierlangs, stem je met verschillende schroeven aan de spanrand, zoals je ook je trommels stemt. Ketting- en kabelpauken verbinden de verschillende spanbouten met één enkele draaischroef via kettingen of kabels, zodat je maar aan één enkele schroef moet draaien om het vel te verstemmen. Het Schnellar-mechanisme is ontwikkeld door Hans Schnellar, vroegere paukenist van het Weens Philharmonisch orkest (bekend van onder meer het jaarlijks nieuwjaarsconcert) . Dit systeem gebruikt ook één draaischroef, maar deze duwt de ketel dieper het vel in. De spanrand beweegt dus niet. Hiervan bestaat ondertussen ook een pedaalversie. Bij draaipauken kan je door de gehele pauk aan te draaien de velspanning veranderen.